Werken als stratenmaker

De arbeidsmarkt is de laatste periode sterk veranderd. Van een ruime arbeidsmarkt tijdens de pandemie, tot de krapte die we tegenwoordig kennen. Ben jij toe aan een nieuwe baan, dan leent deze periode zich er goed voor om over te stappen. Het kan echter best lastig zijn om je goed te oriënteren voordat je een beslissing maakt. Een stap terug nemen kan je hierbij goed helpen. Stap eens uit de dagelijkse routine en ga na wat je wensen zijn, waar je goed in bent en waarin je jezelf nu echt ziet ontwikkelen. Er zijn vele beroepen die je kunt uitoefenen, waarvan je nu het bestaan misschien nog niet eens afweet. Om je een handje op weg te helpen lichten we in dit blog een speciaal beroep toe: stratenmaker.

 

Wat doe je als stratenmaker?

Het zal je niet verrassen dat je als stratenmaker straten, stoepen, pleinen en tuinen aanlegt. Je werkt hierbij met verschillende materialen als bestrating. Denk aan klinkers, tegels, kleien en natuursteen. Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen en vereist een verschillende aanpak die je als stratenmaker natuurlijk uit je hoofd kent. Naast handmatige plaatsing van bestrating houden stratenmakers zich ook bezig met machinale bestrating. Het zal dan ook zeker voorkomen dat je als stratenmaker geregeld op een bouwmachine te vinden bent. Machines om daadwerkelijk te bestraten worden in de praktijk nog niet veel gebruikt. Het fijne is dat je dit beroep buiten uitvoert, ideaal als een kantoorbaan helemaal niets voor jou is. Je collega’s bevinden zich de hele dag om je heen, maar je leert elkaar pas echt goed kennen in de bouwkeet. Op het terrein zul je verschillende units zien waar je een welverdiende pauze kunt nemen.

 

Waar werk je mee als stratenmaker?

Zoals benoemd werk je met verschillende soorten bestrating. Daarnaast zijn er een aantal gereedschappen die je altijd wel ergens nodig hebt, zoals een hamer, moker, draadpinnen, meetband, krijt, afrijbalk, waterpas, trilplaat, knikmops en stenenknipper. Je dient zorgvuldig met deze gereedschappen om te gaan. Ook draag je speciale werkschoenen met stalen neuzen en handschoenen. Het is ook zeker aan te raden om een paar knielappen te dragen die jouw knieën tegen beschadigingen beschermen. Stratenmakers werken vaak met oppermannen, uitvoerders, aannemers, metselaars en grondwerkers.

 

Hoe word je stratenmaker?

Om stratenmaker te worden moet je een opleiding volgen. Er worden twee verschillende opleidingen aangeboden, namelijk straatmaker op niveau 3 en opperman bestratingen op niveau 2. Allebei de opleidingen duren in totaal twee jaar. Tijdens de opleiding ga je naar school om theorie te leren en loop je stage om praktijkervaring op te doen. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om vier dagen per week te werken en een dag naar school te gaan. Hiermee verdien je direct inkomen. Het bruto startsalaris van een stratenmaker ligt rond de €1650 per maand. Naarmate je meer ervaring hebt, zal je salaris ook omhoog gaan. Werk je als stratenmaker als zzp’er, dan verdien je zo rond de €30,00 per uur.